Unikondilarna kolenska artroplastika

UNIKONDILARNA KOLENSKA ARTROPLASTIKA

 

Smatra se, da je kolenski sklep iz treh enot: medialni kompartment (notranji del kolena), lateralni kompartment (zunanji del kolena) in patelofemoralni kompartment (sklep med pogačico in stegnenico). Kadar gre za obrabo hrustanca difuzno na vseh treh delih je edina operativna možnost zamenjava kolena s popolno kolensko endoprotezo. Večkrat pa se srečamo s primerom, predvsem pri mlajših odraslih bolnikih, ko gre za obrabo le na enem od teh delov. V takem primeru je možno operativno reševati težava z delno kolensko endoprotezo.

Idealno je, če je bolnik zdrav z ohranjeno sprednjo in zadnjo križno vezjo, z dobro gibljivostjo kolena, pod 60 let in z BMI pod 30. Deformacija osi sklepa je lahko minimalna. V izrednih primerih je možna takšna operacija tudi po 60 letu, ter pri bolnikih s strgano sprednjo križno vezjo, vendar se pri njih pričakuje slabši pooperativni rezultat. Možnost je tudi sočasne rekonstrukcije sprednjega križnega ligamenta in vstavitvijo medialne unikondilarne proteze.

Cilj teh operacij je odprava težav s kolenom (dovoljene so tudi zmerne športne aktivnosti), ter odložitev potrebe po vstavitvi popolne kolenske endoproteze. Kadar obraba hrustanca napreduje na neoperirani del ali v primeru omajanja delne kolenske endoproteze pa preostaja operativna možnost reševanja težav z vstavitvijo popolne kolenske endoproteze.